Een echt Belgisch topgerecht. Hoewel… Biefstuk friet mogen ze volgens mij overal graag!

Vraag aan je slager van je écht kwaliteitsvlees te geven en het is nog eens zo lekker. Bij de meeste slagers kan je ook vragen van een stuk af te snijden terwijl je er bij staat. Dan heb je echt supervers vlees!

biefstuk friet

Ingrediënten voor 4 personen:

4 biefstukken van elk 200 g
boter
gemengde sla
peper en zout

Bereidingswijze biefstuk friet:

Haal de steaks een kwartier op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm de pan voor en kruid intussen het biefstuk met peper en zout. Laat boter kleuren in de pan tot de kleur van hazelnoten. Leg de steaks dan pas in de pan.

Zorg ervoor dat de pan niet te groot is voor het vlees, want anders gaat de boter te snel verbranden. Draai het vlees niet meteen om. Laat het eerst goed kleuren. Bak het volgens de gewenste gaarheid en laat het voor het serveren 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo kan het vlees zich terug ontspannen en kunnen de sappen zich over het ganse stuk verdelen.

Serveer met braadjus, zelfgemaakte frietjes, sla en mayonnaise.

Bakwijze van een biefstuk:

Iedereen eet zijn steak graag anders maar ik doe altijd hetzelfde (bij een steak van normale dikte):

1 minuut aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant. Dan is de steak nog mooi rood vanbinnen en zo eet ik hem het liefste, een beetje tussen Bleu en Saignant.

Dit is zowat de algemene regel:

Steak Bleu : laat de steak 1 minuut per zijde bakken.
Steak Saignant : laat de steak 2 minuten per zijde bakken.
Steak a point : laat de steak 3 minuut per zijde bakken.
Steak bien cuit : laat de steak 5 minuut per zijde bakken.