Wie zegt dat kinderen niet graag vis eten?? Met dit recept eten ze gegarandeerd alles op tot de laatste hap. We maken bloemkoolpuree met vis en we baseren ons op een gerechtje van Jeroen Meus:

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/gegratineerde-schelvis-met-bloemkoolstoemp-en-grijze-garnalen

Jeroen Meus gebruikt hiervoor garnalen en doet de vis in de oven maar ik pas het lichtjes aan zodat het vlugger klaar is. Ik laat de garnalen achterwege omdat mijn kinderen dat niet graag eten en ik bak de vis in een pan zodat hij nog nét iets krokanter is.

bloemkoolpuree met vis

Recept bloemkoolpuree met vis

5 dl halfvolle  melk  + een scheutje extra melk
180 g gemalen  gruyère + een beetje extra
4 schelvisfilets ongeveer 150 à 200 gram/stuk)
20 g boter
30 g bloem
½ citroen
peper
zout
1 bloemkool
4 dikke aardappelen
1 ei
kervel, vieslook, peterselie, ….
Schil de aardappelen en kook ze gaar in een grote pot water met een snuifje zout. (Dadelijk gaat de bloemkool erbij)

Maak de bloemkool schoon en snij ze in roosjes.

Doe de bloemkoolroosjes in de pot met water waarin de aardappelen aan de kook worden gebracht. Plaats het deksel schuin op de pot. Ongeveer een kwartier later zijn de aardappelen en de bloemkool gaar. Giet nadien het kookvocht af.

Terwijl de aardappelen en de bloemkool aan het koken zijn kan je de kaassaus al maken.
Verhit een pot op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Schep bloem in de bruisende boter en roer met de garde tot er een roux ontstaat. Laat de bloemsmaak even wegbakken, zonder het mengsel bruin te laten kleuren.

Schenk de melk in delen bij de roux. Blijf roeren tot de saus bindt. De saus mag relatief lopend zijn, want de kaas die er dadelijk bijkomt zal voor extra binding zorgen.

Strooi de kaas in de saus en blijf roeren tot je een gladde ‘elastische’ kaassaus krijgt. Neem de pot nadien meteen van het vuur.

Kruid de saus met een snuif zout en wat peper van de molen en doe er ook wat nootmuskaat bij.

 

Kruid de schelvisfilets met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Laat een klont boter smelten in een pan en bak de vissen langs elke kant mooi bruin.

Terwijl de vis aan het bakken is kan je een stoemp maken van de aardappelen en de bloemkool. Stamp alles fijn met een stamper maar zorg dat er hier en daar nog wat stukjes bloemkool zichtbaar zijn. Dat maakt het aangenamer om van te eten vind ik persoonlijk.
Nadien leg je alles op een bord en giet je de kaassaus over de puree of over de vis zoals je zelf wil.Afwerken met wat groene tuinkruiden.

Lust jezelf wel garnaaltjes? Dan gooi je die er natuurlijk gewoon over!