Deze soep met erwtensoep met korstjes is een echte Vlaamse wintersoep! De soep op zich is al heel lekker maar de korstjes erbij maken het helemaal af. Wist je trouwens dat ze in Nederland niet spreken over erwtensoep maar wel over ‘snert’?

Ingrediënten:

100 gram boter
2 uien, gesnipperd
1 preiwit, gewassen en stukjes gesneden
1 stengel bleekselder, in stukjes gesneden
1 laurierblad
1 teentje knoflook, gehakt
300 gram erwten, goed afgespoeld onder koud water
2 liter vleesbouillon, of water met twee vleesbouillonblokjes
200 gram gerookt spek
3-4 sneden wit brood

erwtensoep met korstjes

Bereidingswijze erwtensoep:

De boter smelten in een grote soeppot, doe de uien, het preiwit, de selder, het laurierblad en het teentje knoflook erin en laat alles een 5tal minuten stoven.

Breng op smaak met peper en zout.

De erwten toevoegen, goed omroeren en dan de bouillon toevoegen. Breng aan de kook en laat 45 minuten sudderen. De soep dan mixen en door een fijne zeef passeren (of gebruik een blender). Het gerookt spek bakken in een pan, en toevoegen aan de soep. Proef nog even op peper en zout, en voeg zonodig toe.

Voor de broodkorstjes (croutons): het brood in gelijke blokjes snijden en aanbakken in een pan met wat boter.