Eerder hadden we al een paar typisch Vlaamse recepten zoals de “erwtensoep met korstjes” en de “zelfgemaakte frieten” en nu heb ik een oer Hollands recept: Een Hete Bliksem!

Heet verwijst in dit geval niet naar het feit dat het pikant is maar wel naar het feit dat het letterlijk heet kan zijn. In sommige versies van de Hete Bliksem maakt men er een ovenschotel van en de stukjes appel kunnen lang heet blijven waardoor de gulzigaards hun mond verbranden.

 

Ingrediënten:

¼ kg zure appelen
¾ kg zoete appelen
1 kg aardappelen
boter
witte of zwarte pensen (naar smaak)
uien

Bereidingswijze van hete bliksem:

De appelen schillen en in blokjes snijden.

Zet de appelen op een vuurtje en laat ze stoven.

Schil de aardappelen en laat ze koken in een pot met water.

Vlak voor de aardappels klaar zijn begin je met het bakken van de pensen. Snij ook de uien in ringen en bak ze mee in de pan.

Ideaal hiervoor zijn de rode of witte pensen, ook wel gekend onder de naam ‘beulingen’.

Als de appels gestooft zijn en de aardappelen gekookt stamp je alles tot puree (liefhebbers kunnen een beetje kaneel er door doen).

Alles samen serveren op een bord en smullen maar!

 

Hete bliksem met pens