Pannenkoeken zijn altijd lekker maar waarom altijd hetzelfde doen? Ik ben er zeker van dat de kinderen helemaal gek worden als je deze pannenkoeken taart op tafel zet! De vanillesiroop en de choco maken het helemaal af. Deze moet je zeker een proberen!

Ingrediënten voor pannenkoekentaart:

voor het pannenkoekenbeslag:

1 l melk
4 eieren
400 g patisseriebloem
40 g boter
snuifje zout
scheutje arachideolie of wat extra boter

Voor de vanillesiroop:

150 g suiker
150 g water
1 vanillestokje
2 blaadjes gelatine

Bereidinswijze:

Voor het pannenkoekenbeslag:

Smelt de boter op een zacht vuur. Laat ze niet kleuren.

Weeg de juiste hoeveelheid bloem en zeef ze in een ruime mengkom. Zo vemijd je klontertjes in het beslag. Voeg ook een snuifje zout toe

Breek de eieren, maak een kuiltje in de berg bloem en giet de eieren daarin. Schenk er de gesmolten boter bij en gebruik een garde om het beslag te mengen (of haal de handmixer boven). Giet er de melk in delen bij totdat alle bloem in het beslag is verdwenen.

Het pannenkoekenbeslag zal vrij lopend zijn, maar da’s precies zoals ik het bedoel.

TIP: Bovendien kan je het beslag zonder problem een op voorhand maken, en het een nacht laten ‘rijpen’ in de koelkast. Dek de kom wel af met een vel vershoudfolie. De kans is groot dat je nog lekkerdere pannenkoeken bakt.

De vanillesiroop:

Leg de blaadjes gelatine in een beker met koud water en laat ze even weken.

Weeg de suiker, giet de korrels in een kleine pan en schenk er het water bij

Snij de vanillepeul overlangs in twee en gebruik de punt van een mesje om er zoveel mogelijk vanillezaadjes uit te schrapen

Doe de vanillezaadjes in het suikerwater, en gooi er ook de vanillepeul bij

Breng het 50/50 mengsel voor vanillesiroop kort aan de kook op een matig vuur. Zet vervolgens het vuur uit, knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en roer ze doorheen de heldere siroop. De gelatine zal meteen oplossen.

De pannenkoeken bakken:

Schenk een beetje arachideolie in een schaaltje, of werk met een beetje gesmolten boter.

Schenk een kleine pollepel beslag in de pan en blijf ze kantelen tot het beslag de hele bodem bedekt.

Bak de pannenkoek goudbruin en keer hem om. De eerste kan mislukken, maar geef niet op.
Pannenkoeken bakken moet je een beetje ‘in de vingers krijgen’. Het is belangrijk om wat te ‘spelen’ met de stand van het vuur. Zet het vuur iets hoger wanneer je een pannenkoek begint te bakken. Zet het wat zachter wanneer je de koek hebt omgedraaid.
Blijf bakken tot je een flinke stapel verse pannenkoeken hebt. Reken op minstens 40 dunne pannenkoeken.
taart samenstellen
Neem de pot choco (of hazelnootpasta) en de lauw-warme vanillesiroop bij de hand.

Leg een eerste pannenkoek op een schaal of groot bord met een vlakke bodem.

Strijk de pannenkoek in met een dun laagje choco. Gebruik hiervoor een keukenkwast.

Dompel de tweede keukenkwast in de warme vanillestroop en dep wat van de stroop bovenop het laagje choco. De stroop zal de taart ‘lijmen’.

Leg een tweede pannenkoek bovenop de eerste en smeer er opnieuw choco en wat stroop op. Ga zo door tot je alle pannenkoeken tot een taart hebt gestapeld. Druk de taart tijdens de bouwwerkzaamheden af en toe voorzichtig aan.

Strijk tenslotte nog een laagje van de siroop op de bovenste pannenkoek en zet de stevige taart in de koelkast. Laat ze ongeveer 2 uur opstijven.

Pannekoekentaart

Dit recept is van Jeroen Meus, één van onze favorieten!