Ingrediënten:

Voor 2 liter:
6 tot 8 aardappelen
3 grote uien
2 preiwitten
boter
2 l blanke fond (van kalfs- en runderbeenderen getrokken) of gevogeltebouillon
peper en zout
kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier)
kervelpluksels
broodkorstjes

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snij ze grof. Doe hetzelfde met de ui en de preiwitten. Stoof zacht in boter zonder te laten kleuren en overgiet met de fond of bouillon. Kruid met peper, zout en kruidentuil en laat zacht gaarkoken. Verwijder de kruidentuil en draai de soep door een roerzeef. Controleer de kruiding en giet door een puntzeef. Breng aan de kook, schuim af en monteer met een klontje boter. Versier met kervelpluksels en serveer met gebakken broodkorstjes.

Parmentier- of aardappelsoep is de basis voor een hele reeks pureesoepen die aardappelen als bindmiddel hebben.

Zo kan men bijvoorbeeld wortelsoep maken door aan deze basisreceptuur veel wortelen toe te voegen, of tomatensoep door wortelen, tomatenpuree en verse tomaten toe te voegen.

 

Parmentier soep