Bloemkool taart
Opgepast, dit vegetarisch recept kost veel tijd en is redelijk zwaar maar het is gelukkig wel superlekker!
Ik heb bij het bakken van de bloemkool wel een deksel op de pan gezet en regelmatig een lepel water er bij gedaan zodat het wat kon stomen.
Ingrediënten:
Porties : 4
Deeg:
300 gr aardappels, geraspt
40 gr ui, geraspt
1 ei, geklopt
1 theelepel zout
1 eetlepel witte bloem
Taartvulling:
1 1/2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel plantaardige olie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
zout en peper naar smaak
1/2 theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde tijm
1 bloemkool, grof gesneden
175 gr Cheddar, geraspt
2 eieren, geklopt
60 ml melk
1/4 theelepel paprikapoeder
Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Een ondiepe taart- of bakvorm van 23 cm invetten.
Voor het deeg: met mousseline of een theedoek het overmatige vocht uit de geraspte aardappels knijpen. In een middelgrote mengkom aardappels, ui, ei, zout en meel mengen. Het mengsel overscheppen in de ingevette taartvorm en met de vingers platdrukken. 30 minuten bakken. Het deeg met olie insmeren en nogmaals 10 minuten bakken. Uit de oven halen, en de ovenstand verlagen naar 180°C/gasstand 4.
Voor de vulling: in een grote koekenpan op een hoog vuur de olie heet laten worden. Het vuur middelhoog zetten en ui, knoflook, basilicum, tijm, zout, peper en paprikapoeder 8-10 minuten sauteren. De bloemkool toevoegen en 15 minuten laten garen.
Helft van de kaas over het aardappeldeeg verdelen. De groenten over de kaas scheppen en de resterende kaas over de gesauteerde groenten verspreiden. Melk en eieren in een kommetje opkloppen, over de groenten en kaas uitgieten en tenslotte met paprikapoeder bestrooien.
35-40 minuten bakken, tot de taart stevig is en de bovenkant licht gebruind.