Hartige pannenkoeken
Bij ons denken we aan pannenkoeken altijd aan zoete pannenkoeken maar in het noorden van Frankrijk bijvoorbeeld zijn hartige pannenkoeken zonder suiker heel populair. Toen ik er op vakantie was heb ik zelf een pannenkoek gegeten met een hamburger, een rauw ei en ketchup er tussen!
Hieronder een recept voor hartige pannenkoeken met ham, kaas en champignons en één voor pannenkoeken met zalm en prei.
Recept voor hartige pannenkoeken
Pannenkoeken maken
Ingrediënten (voor ong. 10 pannenkoeken):
– 500 g zelfrijzende bloem
– 4 eieren
– 3 dl melk
– 2 eetlepels olie, 1 beetje zout
Bereidingswijze:
– meng de bloem met het zout, roer er de eieren onder
– voeg de melk en 3 dl water toe en mix tot een glad mengsel. Laat 1 à 2 uur rusten.
– verhit de olie in de pan en bak de pannenkoeken in een hete pan
Ham, kaas en champignonvulling
Ingrediënten (voor 10 pannenkoeken):
– 100 g gerookte hamsnippers
– 250 g champignons
– 50 g geraspte kaas (emmental – gruyère kaas)
– vetstof, enkele lepels bloem of roux minute om de kaassaus te bereiden
– peper, zout en nootmuskaat
Bereidingswijze:
– snijd de champignons in fijne schijfjes en bak ze gedurende enkele minuten
– maak een witte saus op basis van roux (traditionele manier of met roux minute), voeg de kaas toe tot een dikke saus wordt bekomen
– breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de reepjes ham en uitgelekte champignons toe.
Gerookte zalm met preireepjes vulling
Ingrediënten:
– 2 grote preistengels
– 3 sneden gerookte zalm
– 1,5 dl room, 1 eierdooier
– peper en zout, weinig peterselie, weinig vetstof
Bereidingswijze:
– maak de prei schoon en verdeel in stukjes van 5 cm, snijd ze in julienne
– verhit de vetstof en laat de preisnippers eventjes smoren (niet laten verkleuren), blus met de room, kruid met peper en zout en laat zachtjes garen gedurende 10 minuten met deksel op de pan. Bind de prei met de eierdooier en laat nog even warmen.
– snijd de gerookte zalm in fijne reepjes en bak lichtjes op
– voeg de gerookte zalm toe aan de preisnippers, versier met gehakte peterselie
Op de site van Colruyt heb ik heb ik nog een leuk idee gevonden voor als je gasten uitnodigd.
Je kan naast de vullingen die ik hierboven al heb meegegeven nog een aantal andere vullingen maken en dan kunnen de gasten hun hartige pannenkoeken zelf samenstellen.
Een pannenkoeken feestje maar dan zonder de suiker 😉