Kids en huisdieren: een ideale combi?

Ik ben Petra en ik blog al heel lang over het wel en wee van ons gezin.

Mijn oudste zoon zeurt al heel lang om een hond en dan het liefst een hele grote. Sinds hij ‘101 Dalmatiërs’ zag is hij dol op die soort honden. Hij heeft gelijk; het zijn prachtige dieren. Maar ons huis is niet groot en ik betwijfel of daar nog een Dalmatiër in past. Maar zijn vraag zorgt er wel voor dat mijn man en ik inmiddels nadenken over een huisdier. De grote vraag is welk huisdier het beste in ons gezin past.

Blij met enge beesten?

Toen ik zelf klein was wilde ik ook heel graag een huisdier. We hadden een klein hondje gehad, maar toen die van ouderdom overleed wilden mijn ouders geen nieuw huisdier meer. Toen ik negen jaar werd stond er toch opeens een terrarium in de woonkamer, met daarin 5 grote wandelende takken. Ik vond ze vreselijk griezelig, maar o, wat was ik er blij mee! Dagelijks moest ik er op uit om hun eten bij elkaar te zoeken en dat was best lastig. Uiteindelijk bleken ze alleen de heg van de buren echt lekker te vinden…

Wat past bij jouw kind?

Huisdieren kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van je kind. Door voor een dier te zorgen, leert je kind verantwoordelijkheid te dragen. Verwacht echter niet dat een achtjarige al helemaal alleen kan zorgen voor een huisdier. Het is belangrijk dat je als ouder in de gaten houdt dat het goed gaat met de verzorging. Is je kindje nog wat jonger? Dan is een hond of kat vooral een geweldig speel– en knuffelmaatje. Ook dan is het wel van belang om op te letten wanneer je kleintje met je huisdier speelt. Zelfs een dier dat gewend is aan kleine kinderen, kan uit angst of pijn anders reageren dan normaal. Als je kindje in een onbewaakt ogenblik aan de staart van de kat trekt, is de kans groot dat de kat daar niet zo vriendelijk op reageert!

huisdieren

Helaas, voor ons ook geen hond

Stiekem lijkt het mij wel heel leuk om een hondje te hebben. Helaas is mijn man en een van onze andere kids allergisch voor katten- en hondenhaar. Het lijkt ons niet verstandig om een hond te kopen, terwijl er kans is dat dat schatje over een poos weer weg moet vanwege een allergie. Daarom hebben we besloten voor de komende verjaardag van onze zoon een konijntje te kopen. Mét een groot hok, want anders vind ik het zielig. Met dat knuffelen en verzorgen komt het dan vast wel goed. En gelukkig kan onze zoon altijd even langsgaan bij opa en oma als hij toch een hond mist: zij hebben namelijk wél een Dalmatiër!:)

 

2 gedachten over “Kids en huisdieren: een ideale combi?

 • 7 september 2017 om 15:27
  Permalink

  voor ons ook geen hond. Ik ben bang voor hond maar voor hond net als commissaris Rex het lijkt mij cool om te hebben, om mij te beschermen.

  Beantwoorden
 • 23 januari 2021 om 21:29
  Permalink

  Wij hebben sinds een aantal maanden een hond, weliswaar geen kinderen maar ik denk zeker dat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Lijkt me voor kinderen heel leuk om te kunnen opgroeien met een lief huisdier.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je bezoek! Wil je ons ook volgen op Instagram? bedankt!

%d bloggers liken dit: