Recept Golabki – gevulde koolrolletjes uit Polen

Als ik de ingrediënten geef voor Golabki zullen sommigen hun neus ophalen omdat er kool inzit maar probeer het aub. We gaan een heerlijke vulling maken en daar doen we een koolblad rond om de boel bijéén te houden. Ik beloof jullie dat het heel lekker is!

Golabki is een echt typisch Pools recept dat men zeer dikwijls op tafel zet. Als je wat meer info over het gerecht zelf wil moet je maar eens gaan kijken op deze Wikipedia pagina.

Wie een beetje rondkijkt op internet zal tientallen versies van Golabki vinden maar het komt altijd op hetzelfde neer: je mengt gehakt met rijst, je maakt een pakje met de koolbladeren en je laat dat koken in tomatensaus. Het verschil zit hem in eventuele andere ingrediënten en kruiding die men gebruikt.

Ik heb hieronder het recept gezet dat mij het meeste aansprak.

recept golabki

Recept Golabki

Ingrediënten

500 gram snelkookrijst
1 witte kool
2 uien
500 gram gemengd gehakt
boter
1 blik tomatenblokjes
1/2 theelepel suiker
1 theelepel tijmblaadjes
4 eetlepels zure room
4 takjes dille

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Blancheer 20 hele koolbladeren in ruim kokend water, per 4 tegelijk in ongeveer 5 minuten net gaar.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snipper de uien en fruit iets meer dan de helft in wat boter. Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul. Laat afkoelen en meng de gekookte rijst en 1 losgeklopt ei erdoor.

Schep op elk koolblad 2 eetlepels gehaktvulling. Vouw de buitenste randen over de vulling naar binnen, rol, de blaadjes netjes op en leg ze in de ovenschaal. Kook het bouillionblokje 1 1/2 liter water. Schenk het over de koolrolletjes tot ze voor de helft onder staan en laat afgedekt met aluminiumfolie ongeveer 25 minuten in de oven garen.

Fruit nu de resterende ui ongeveer 5 minuten in wat boter. Voeg de gezeefde tomaten, suiker en tijmblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen tot je een mooie tomatensaus hebt.

Verdeel de saus over 4 borden en leg de koolrolletjes erop. Garneer elk bord met 1 eetlepel zure room en een takje dille.

In Polen geeft men hier dikwijls nog gekookte aardappelen bij maar dat is voor mij niet echt nodig. Als je een paar rolletjes op hebt zal je al meer dan genoeg gegeten hebben!

 

Als je de smaakt te pakken hebt kan je natuurlijk gaan experimenteren met dit gerecht!

Smaczny!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je bezoek! Wil je ons ook volgen op Instagram? bedankt!

%d bloggers liken dit: