Verloren brood en een gewonnen dag

 

Verloren brood“2012 is een schrikkeljaar en dat wil zeggen dat we dit jaar weer een 29ste februari zullen hebben.”

Ik weet niet juist waarom maar toen ik mij bovenstaande bedenking maakte moest ik ineens aan Verloren Brood denken. Het één heeft natuurlijk niks met het ander te maken maar geef toe, verloren-gewonnen, het heeft iets. 

Schrikkeljaren zijn er al vanaf het begin van onze jaartelling en zijn ingevoerd om te voorkomen dat ons kalenderjaar te veel zou afwijken van de seizoenen. De regel is dat elk jaartal dat deelbaar is door 4 een schrikkeljaar is(*) en dat we in een dergelijk jaar dus een 29 februari hebben. 

Tot zover deze inleiding en korte geschiedenisles.

Vandaag stel ik jullie graag een klassieker voor die echt iedereen al eens gegeten heeft. Het is zo’n typisch gerechtje dat mensen maken als ze niks in huis hebben of als ze weinig tijd hebben: Verloren Brood. De naam komt van uit de tijd dat voedsel nog schaars was en dat men niks weggooide. En gelijk hadden ze! Oud brood, suiker, een beetje melk en wat eieren. Meer heb je niet nodig om een heerlijk gerecht op tafel te zetten waar niemand genoeg van krijgt. 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

– 2 eieren
– 8 sneetjes oud brood
– 20 cl melk
– 50 gr kristalsuiker
– boter

 

Bereidingswijze:

Doe de eieren in een kom en klop ze los samen met de melk en de suiker. Dip elk sneetje brood langs beide kanten in het mengsel en bak het mooi goudbruin in een pan met wat boter.

Doe de boterhammen per twee in een pan en zorg dat ze niet verbranden. Vervang daarom telkens je boter na twee boterhammen.

Je kan met dit recept oneindig variëren. Bestrooi de boterhammen met suiker, doe er confituur op, snij er een paar aardbeien bij, enz. Het maakt niet uit, zolang het maar lekker is. 

Nog een paar weetjes:

-In het Antwerpse wordt dit ook wel ‘gebakken bokes’ genoemd. Verder is het ook bekend als Gewonnen brood en Wentelteefjes.

-In Amerika kan je op de menu kaart “French Toast” tegenkomen. Klinkt chique maar eigenlijk zijn het ook maar doodgewone verloren boterhammen zoals wij ze ook maken!

 

(*) behalve eeuwjaren die zijn enkel een schrikkeljaar als ze deelbaar zijn door 400

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je bezoek! Wil je ons ook volgen op Instagram? bedankt!

%d bloggers liken dit: