Verloren brood met appel en speculoos
Ingrediënten
8 plakken (oud) wit brood
16 speculaaskoekjes
2 zoete appels
2 eieren
25 cl melk
1 vanillestokje
boter
zout
nootmuskaat (of kaneelpoeder)
een schepje suiker
Bereidingswijze
Klop de eieren los en voeg de koude melk toe.
Voeg er een snuifje zout aan toe en een beetje vers geraspte muskaatnoot. (Je kan de muskaatnoot ook vervangen door een snuifje kaneelpoeder.)
Snij het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes eruit met de punt van het mes. Voeg deze toe aan het eiermengsel. Roer alles goed los, en zet even opzij.
Smeer de sneetjes brood met een beetje boter. Leg de helft ervan opzij, om straks de ‘boterhammen’ af te dekken.
Snij de appels in dunne schijfjes en schik ze op de sneetjes brood.
Bedek de appels met de speculaaskoekjes.
Leg nu telkens het tweede sneetje brood erbovenop en druk stevig aan. Leg de boterhammen in een ruime ovenschaal.
Neem het eiermengsel erbij en giet het met de pollepel over de boterhammen. Laat ze goed weken, terwijl je de boterhammen af en toe omdraait.
Neem een ruime pan en smelt er een klont boter in. Bak de boterhammen bruin aan beide zijden. Bestrooi de boterhammen tijdens het bakken met een beetje suiker zodat ze een beetje karameliseren.
Als je dit recept als dessert klaarmaakt, kan je er een bolletje vanille-ijs bij serveren.
——————————————————————————–
Wist je dat?
De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was het gewoonte om oud (maar nog niet beschimmeld) brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept. Tegenwoordig wordt het niet vaak meer om deze reden gemaakt, maar veeleer omdat men het zoete gerecht als een lekkernij beschouwt.
——————————————————————————–