Broccoli soep met ham en kruidenkaas
ingrediënten:
- 2 broccoli
- 1 prei
- 2 uien
- 1 teentje look
- 3 l groentebouillon
- 100 g verse kruidenkaas met look en tuinkruiden
- 200 g gekookte ham (dikke snee of in blokjes)
- verse laurier
- verse tijm
- 1 klontje boter of wat olijfolie
bereidingswijze:
- Versnij de prei grof. Gebruik ook gerust een deel van het groen van de prei.
- Snij de broccoli in roosjes. Snij ook de steeltjes van de groente in stukjes, want ze bevatten veel smaak.
- Was de prei en de stukjes broccoli in ruim water, zodat er geen zand of aarde achterblijft.
- Verzamel de groenten in een vergiet en laat ze uitlekken.
- Verhit een ruime stoofpot of een soepketel op matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.
- Pel de uien en de look. Snij de groenten grof.
- Stoof de uien en de look in de olijfolie. Roer regelmatig en laat de uien niet bruin worden.
- Hou enkele kleine broccoliroosjes opzij. De rest van de broccoli en de stukken prei mogen de pot in. Laat alles enkele minuten stoven en roer de groentemengeling regelmatig even om.
- Schenk de groentebouillon bij de groenten.
- Laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
- Verwijder het bouquet garni en mix de soep grondig. Voor een fijner resultaat kan je de soep ook zeven.
- Schep de kruidenkaas in de soep en mix alles nog even.
- Snij de gekookte ham in kleine kubusjes.
afwerking:
- Strooi in elke soepkom of -bord een portie hamblokjes. Schep er ook telkens een beetje verse kruidenkaas bij.
- Schenk er de warme broccolisoep over.