Recept Vispannetje
Met een uitstapje naar de zee kan je mij en de kinderen altijd een plezier doen! Als dit uitstapje dan ook nog eens gecombineerd wordt met een Vispannetje kan mijn dag helemaal niet meer stuk!
Het beste uit de zee in een lekkere saus en afgedekt met een laagje gegratineerde kaas… Uw kinderen gaan elke week vis willen eten.
Normaal wordt een vispannetje geserveerd in een klein pannetje of St. Jakobsschelp maar ik had geen van beide in huis, vandaar dat het hier in een ovenschotel gemaakt is.
Er zijn allicht 100 verschillende manieren om een Belgische vispannetje te maken en allicht allemaal met verschillende afmetingen van de ingrediënten maar ik maak het voor 4 personen en altijd ‘op het gevoel’.
Ingrediënten voor een vispannetje:
1 stuk witte vis
1 stuk zalm
garnalen
champignons
1 teentje look
citroensap
6 dl visbouillon
75 g boter
75 g bloem
gemalen kaas
witte wijn
Bereidingswijze van een vispannetje:
Snij de vis in blokjes. Breng de visbouillon aan de kook en pocheer de stukken vis hierin gedurende 2 minuten.
Haal de vis uit de bouillon en zet opzij.
Smelt de boter in de pan en maak met behulp van de bloem een roux. Blus de roux met een scheut witte wijn en voeg geleidelijk de visbouillon toe. Constant roeren met een garde tot je een mooie dikke saus krijgt.
Zet de saus maar even opzij.
Champignons in 4 snijden en bakken in wat boter. Doe er na een tijdje de look bij en laat even aanstoven. De champignons en de look mag je in de saus doen.
Doe ineens ook een beetje citroensap in de saus en roer alles nog eens goed door.
Verdeel nu je stukken vis over de pannetjes (of over de ovenschaal) en overgiet met de saus en champignons.
De volgende stap is afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak. Ik zelf heb niet graag dat mijn garnaaltjes warm zijn dus ik doe ze er pas bij als het gerecht uit de oven komt. Indien je graag de garnalen in je pannetje hebt, is het nu de moment om ze er bij te doen.
Afwerken met gemalen kaas erover en dan 15 minuten in een oven van 200 graden.
Een vispannetje eet u met puree of met stokbrood.