Varkenskroontje met ratatouille

 

Dit jaar nodig ik vrienden uit met de feestdagen. Het is nog een paar weken dus ideaal om al eens te oefenen in de keuken. Toevallig  viel mijn oog in de winkel op een varkenskroontje, iets dat ik niet kende of allezins toch nog niet had zien liggen.

Lamskroon had ik uiteraard wel al gegeten en een goed varkenshaasje ook dus ik dacht “een combinatie van beiden kan haast niet slecht zijn”.

Op internet vond ik onmiddellijk een aantal recepten maar ik heb gekozen voor onderstaand recept van Peter Goossens.

Ik ga direct zeggen dat ik het recept gebruikt heb als leidraad maar dat ik er een eigen interpretatie aan gegeven heb.

De foto’s zijn van mijn eigen hand en je zal zien dat de porties die gebruikt worden ‘iets groter’ zijn dan in het gemiddelde sterrenrestaurant.

Smaakte het dan ook?

ABSOLUUT! Het vlees was nog super mals en sappig en de tomatensalsa, de saus en de ratatouille waren er perfect bij.

Een regelrechte aanrader voor de komende feestdagen.

 

Ingrediënten:

 

Varkenskroontje:

  • 1 varkenskroontje van +/- 800 g (3 beentjes)
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 teentje look 
  • 250 ml bruine fond
  • zwarte peper en zout
  • fleur de sel
  • boter
  • witte wijn

 

2 heerlijke stukken varkenskroontje

Tomatensalsa:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 130 g gepelde tomatenblokjes
  • 2 eetlepels fijngehakte zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel fijngehakte basilicum
  • olijfolie
  • scheutje witte wijnazijn
  • citroenzeste
  • korianderzaadjes

 

Gegrilde aardappel: 

  • 400 g kleine aardappelen (bv. Amandine)
  • 400 g ganzenvet, gesmolten
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje look
  • peperbollen
  • zout

 

Ratatouille:

  • 2 courgettes
  • 1 aubergine
  • 1 tros kerstomaatjes
  • 2 rode paprika’s
  • 1 bol buffelmozzarella
  • Sherryazijn
  • peper en zout

 

Bereidingswijze:

 

Varkenskroontje:

Kruid het varkenskroontje met zwarte peper en zout en kerf het vet in. Bak het kort langs alle kanten aan in wat boter. Leg de ui en de wortel in de braadslee. Nu mogen ook de tijm, de laurier en het teentje look erbij. Zet gedurende 10 minuten in een oven van 150°C. 

Leg vervolgens het varkenskroontje in de braadslee en zet opnieuw in de oven. Laat ongeveer 55 minuten braden op 150°C. Tijdens het braden mag je het kroontje regelmatig overgieten met het braadvocht. Laat het vlees eventjes rusten zodat de sappen zich kunnen verdelen. Ontvet de pan en blus ze met een scheutje witte wijn en de bruine fond. Laat eventjes doorkoken en monteer de saus met een klontje boter. Snijd het vlees in sneden. Haal deze kort door de olijfolie en grill ze langs beide kanten op de BBQ of in de grillpan. Smaak af met zwarte peper en fleur de sel.

 

Het varkenskroontje ook eens overgieten zodat het niet uitdroogt.

 

Tomatensalsa:

Snijd de sjalot en de look fijn. Stoof ze aan in een scheutje olijfolie. Meng de sjalot en de look daarna met 2 eetlepels olijfolie en de tomatenblokjes. Voeg ook enkele geplette korianderzaadjes, de basilicum en de zwarte olijven toe. Verfris het geheel met wat citroenzeste en een scheutje witte wijnazijn.

 

Gegrilde aardappel: 

Was de aardappelen. Begiet ze daarna met het gesmolten ganzenvet tot ze onder staan. Voeg de tijm, de look, de peperbollen en wat zout toe. Verwarm de aardappelen tot ongeveer 90°C en laat ze op een zacht vuurtje garen gedurende een 25-tal minuten. Haal de aardappelen uit het vet en snijd ze in twee. 

Grill de aardappelen. Je kan dit doen op de BBQ of in een grillpan. Kruiden met fleur de sel en zwarte peper.

 

Ratatouille:

Snijd de courgettes in schijven. Kruid de schijven met peper en haal ze door de olijfolie. Grill ze op de BBQ of in de grillpan. Snijd de aubergine in schijven. Kruid met zout en laat 5 minuutjes inwerken. Haal de aubergineschijven door de olijfolie en grill ze op de BBQ of in de grillpan. 

Knip de kerstomaatjes los. Haal ze door de olijfolie en grill ze kort op de BBQ of grillpan. Grill de rode paprika’s op de BBQ of in de grillpan tot het vel zwartgeblakerd is. Wikkel ze in plasticfolie en laat ze 10 minuutjes rusten. Haal de paprika’s uit de folie en verwijder het zwarte vel. Snijd ze in sliertjes. Snijd de buffelmozzarella in schijven en kruid ze met peper en zout. Meng de groenten met de mozzarella. Smaak af met een scheutje sherryazijn en wat peper en zout.

 

De porties zijn misschien wat aan de grote kant maar de smaken waren heerlijk.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je bezoek! Wil je ons ook volgen op Instagram? bedankt!

%d bloggers liken dit: