Vleesbrood met spinazievulling
Dit recept heb ik geleerd van Jeroen Meus. Zowel de kinderen als wijzelf hebben hier echt van genoten dus het is een regelrechte topper!
De basis voor dit gerecht lijkt erg op een gewone fricandon maar dan zonder de ui.
Ingrediënten voor vleesbrood met spinazie:
1 kg gemengd gehakt (runds-varken)
een klont bakboter
1 ei (eiwit en eidooier)
paneermeel (chappelure)
een paar sneden gekookte ham
een paar sneetjes abdijkaas (ik heb Affligem gebruikt)
een pak verse spinazie
materiaal: rechthoekige ovenschotel
Bereidingswijze van gehaktbrood met spinazie:
Doe het gehakt in een mengschaal en doe er het ei en het paneermeel bij. Alles met de handen goed kneden tot je een stevige vleesbrij hebt.
Wrijf je ovenvorm in met wat olie zodat er niks aan de kanten blijft kleven.
Vul nu je ovenvorm helemaal met het gehakt en druk alles goed aan.
Nu maak je met je hand een dikke, diepe gleuf in het midden van het gehaktbrood. Hierin leg je naast elkaar de sneden ham. Doe nu hetzelfde met de kaas. De bedoeling is dat de spinazie zo meteen hier in komt en dat je de kaas en de ham nog kan dichtplooien als een soort pakje.
Voor de spinazie smelt je eerst een klontje boter in een pan. Als de boter bruist doe je er de spinazie in en al roerend bak je hem klaar. De spinazie is snel klaar en zal al rap gaan krimpen. (voor de smaak kan je hier ook een geperst teentje look bijdoen)
Nu moet de spinazie in het vleesbrood gedaan worden. LET OP: eerst zo goed mogelijk laten uitlekken!
Eens de spinazie in de gleuf zit, alles dichtplooien en terug afdekken met gehakt.
Dit alles een 30tal minuten in een oven van 180 graden en het is klaar.
Het resultaat zou er moeten uitzien als op de foto’s hieronder:
Dit recept is van Jeroen Meus, één van onze favorieten!
Zijn boeken vind je hier voor scherpe prijzen: proxis.com