St. Patrick’s Day
In maart heb ik altijd zo’n dubbel gevoel. Het is nog grijs, maar je voelt dat er iets in de lucht hangt.
Het is net alsof iedereen wil zeggen: “Het is goed geweest, het is tijd dat het lente wordt”.
Dit lijkt het ideaal moment om een feest te vieren!
In maart kan dit perfect want op zaterdag 17 maart is het St. Patrick’s Day. Dit feest heeft uiteraard niks met de lente te maken want het is de nationale feestdag van Ierland maar kom, over een feestje gaan we niet moeilijk doen.
In de vorige eeuwen zijn er massaal veel Ieren geëmigreerd naar landen zoals de VS en Australie en daarom wordt ondertussen zowat overal ter wereld St. Patrick’s Day gevierd.
De grootste feestparade ter wereld is trouwens niet in Dublin maar in New York.
Typische symbolen voor Ierland zijn het klavertje (de Shamrock) en de kleur groen. Op St. Patrick’s Day vind je deze symbolen overal! Daarnaast vind je tijdens de feestelijkheden overal standjes met Ierse bieren, Irish Coffee en quiche.
Een echte Ierse quiche kan ik jullie niet leren maken maar ik kan jullie wel een alternatief voorschotelen.
Aan de kinderen verkoop je dit als ‘Vistaart’ en de kans is groot dat ze zonder morren gaan smullen van groenten en gerookte zalm.
Dit recept is eenvoudig, snel klaar en het enige specifieke dat je nodig hebt is een oven.
Ingrediënten:
3 stronken prei
2 eieren
1 potje room 250ml
2 bladerdegen
1 pak gerookte zalm
gemalen kaas
peper
Bereidingswijze:
Snij de prei in halve ringetjes en stoof hem luchtig aan in een klontje boter. Laat de prei voorlopig opzij staan in de pan.
Breek de twee eieren in een kom en doe er de room bij. Voeg nog wat peper toe en roer alles goed ondereen. Giet dit mengsel nu over de prei.
Neem met de losse hand wat gemalen kaas en doe dit mee in de pan.
Neem nu de gerookte zalm en snij deze in reepjes. Ook deze reepjes doe je in de pan.
Alles goed roeren nu.
Doe de eerste bladerdeeg in een ronde bakvorm en prik met een vork wat gaatjes er in.
De tweede bladerdeeg rol je uit naast je bakvorm en daaruit snij je een ronde die evengroot is als het midden van je bakvorm. Deze deeg gaat dienen als deksel van de taart. (ook hier wat gaatjes in prikken)
Giet het mengsel in de bakvorm, goed aandrukken en de taart afsluiten met de andere bladerdeeg.
Wie dit wenst kan ook nog een tekening maken op het deksel van de taart. Ideaal hiervoor is een scherp mesje waarmee je bijvoorbeeld een vis tekent. Maak je het voor St. Patrick’s Day, dan is de Shamrock ook een goed idee.
Dit geheel mag voor 30 minuten in een oven van 180 graden.
Smakelijk!