Tijd voor de aardbei

 

Aardbei taartBeste lezers, jullie gaan mij misschien niet geloven maar het aardbeiseizoen komt er weer aan.

Ik schrijf mijn artikels altijd een beetje op voorhand dus ik kan niet inschatten wat voor weer het zal zijn de moment dat u dit leest. Ik hoop van harte dat het stralend zonnig en warm is want dan gaat u zich beter kunnen inleven in het artikel van deze keer. 

Wat jullie allicht niet weten, is dat ik afkomstig ben van Melsele, hét aardbeidorp van Belgie.  In het seizoen staat alles hier een klein beetje in het teken van de aardbei. Dat wil zeggen dat men eerst een paar dagen een feest organiseert voor de aardbei en dat je de rest van het seizoen her en der kraampjes kan terugvinden waar je aardbeien kan kopen.

De aardbei zelf is een kleine rode gestipte vrucht met een heerlijke zoete smaak. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die geen aardbeien lust!

 Hier in Europa zijn we gewend van heel het jaar door aardbeien te zien liggen in de supermarkt. Dat komt door de import en door het feit dat men meer en meer in kassen begint te kweken. Hierdoor vergeten mensen wel eens dat de aardbei eigenlijk een seizoensvrucht is die eigenlijk in volle grond groeit. 

In Melsele heb je een lange traditie van aardbeikwekers. Alles is eigenlijk begonnen in het begin van de 20ste eeuw. De mensen hier hadden toen weinig keuze als het op werkgelegenheid aankwam: ofwel ging men werken aan de dokken ofwel kweekte men aardbeien. Zo werkte het in Melsele in die tijd. 

In de jaren 50 besloot men dan van voor de eerste keer de Aardbeifeesten te organiseren. Sindsdien organiseert men dit min of meer jaarlijks en ondertussen zitten ze aan de 50ste editie!

De feesten gaan altijd samen met een heuse Miss verkiezing, optredens, enz. Dit jaar gaan ze door van 11 tot 20 mei. Meer info vindt u op het internet.

Het recept van deze week, hoe kan het ook anders, staat ook in het teken van de aardbei:

 

Ingrediënten voor het deeg:

220 gr bloem
100 gr basterdsuiker
150 gr koude boter of margarine, in blokjes gesneden
2 eierdooiers
geraspte schil van 1 citroen
1 snufje zout

 

Ingrediënten oor de vulling:

100 gr roomkaas
250 ml crème fraiche
5 eetlepels suiker
1/2 theelepel vanille-extract
1 snufje zout

 

Ingrediënten voor de fruitlaag:

500 gr aardbeien, in plakjes gesneden

 

Bereidingswijze:

1. Meng alle deeg-ingrediënten samen, wrijf ze met je vingers samen tot je een stevige bal hebt. Zet 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180 ° C / gasoven stand 4. Vet een ronde taartvorm in en bestrooi het met bloem.

3. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel en leg het in de voorbereide schaal. Bak gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

4. Meng alle vulling-ingrediënten goed en verspreid over de afgekoelde deegbodem. Tenslotte, Verspreid je de verse aardbeien over de vulling.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je bezoek! Wil je ons ook volgen op Instagram? bedankt!

%d bloggers liken dit: