Vive les crêpes!

 

Bretoense pannenkoekFrankrijk is een land dat mij op één of andere manier nauw aan het hart ligt. Ik kan niet direct zeggen waarom maar het is wel zo. Ik hou van de voetbalploeg, van de muziek, van het eten en van het land in het algemeen. Een tweetal weken geleden waren het presidentsverkiezingen in Frankrijk en dat is een schitterende gelegenheid om eens iets typisch Frans te bespreken.

Geen paniek, we gaan niet beginnen over politiek. Mij kan het eigenlijk weinig schelen of het nu Sarkozy of Hollande is die Frankrijk bestuurt. Ik leef op dat gebied zo een beetje in het verleden en ben nog altijd gecharmeerd door Mitterand en Chirac.

Neen, deze rubriek gaat over eten met kinderen en daarover gaan we het zo meteen ook hebben.

Misschien moet ik eerst een korte toelichting geven over het feit waarom ik het recept van deze week gekozen heb.

Toen ik jonger en knapper was (grapje), kwam ik op een gegeven moment op de leeftijd dat ik aan vakantiewerk kon gaan doen. Voor mij was dat iets waar ik al lang naar uitkeek want ik droomde van een brommer, een gitaarversterker en nog honderden andere dingen.

De broer van mijn pa was ettelijke jaren voordien getrouwd met een echte Française en was samen met haar vertrokken naar Frankrijk om daar het geluk te gaan zoeken. Blijkbaar waren beiden daar vrij goed ingeslaagd want ze hadden een klein fabriekje waar ik als 16 jarige mijn eerste vakantiewerk mocht gaan doen.

Deze fabriek lag in Josselin, een middeleeuws dorpje in Bretagne. 

Bretagne is een streek die bekend staat om de oesters, de cider én om de crêpes de Bretagne. 

Crêpes de Bretagne zijn een soort pannenkoeken. Als wij spreken over pannenkoeken denken we meteen aan de heerlijke zoetigheid die we serveren met suiker. In Bretagne niet, daar is een pannenkoek net iets anders.

De crêpes die ze daar serveren zijn pannenkoeken die gemaakt worden met boekweit (tarwemeel). Typisch is dat ze niet met suiker geserveerd worden maar met hesp, kaas, enz. 

Ik heb toen zelfs een pannenkoek gegeten met vanbinnen een hamburger en boven op de pannenkoek een ei geklutst!

Je ziet het potentiëel waarschijnlijk al. Zeg tegen de kinderen dat je pannenkoeken gaat eten maar doe er ondertussen nog een paar voedzamen zaken bij en je gaat gegarandeerd scoren!

 

Ingrediënten:

•bakboter

Voor de deeg 

•125 gr boekweitmeel
•125 gr tarwebloem
•50gr vloeibare bakboter
•0.5 l melk
•zout (5 gr)

Voor de vulling 

•12 fijne sneetjes hesp (ong 400 gr) 
•250 gr kaas in sneetjes 

 

Bereidingswijze:

Doe het boekweitmeel + tarwebloem in een kom, maak een kuiltje in het midden. Giet de vloeibare boter + zout in het kuiltje. Voeg beetje bij beetje melk toe onder voortdurend roeren vanuit het kuiltje naar de rand van de kom.

Laat een klontje boter smelten in een braadpan (liefst met antibaklaag). Giet 1 pollepel deeg in de pan, laat 1 min. bakken. Draai de pannenkoek om, leg een sneetje hesp + kaas op de pannenkoek. Laat nog een 3-tal minuten bakken op een zacht vuurtje.

 

Rol de pannenkoek op en dien onmiddellijk op.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je bezoek! Wil je ons ook volgen op Instagram? bedankt!

%d bloggers liken dit: